Sam sok zoladkowy i samo mieso nie maja dzialania leczniczego

Sam sok żołądkowy i samo mięso nie mają działania leczniczego, zmieszanie natomiast naturalnego soku żołądkowego z mięsem i trzymanie tej mieszanki przez 2 godziny w cieplarce przy 370 powoduje po podaniu jej człowiekowi choremu poprawę stanu chorobowego. Sztuczny sok żołądkowy, to jest kwas solny z pepsilą, zmieszany z mięsem nie wpływa leczniczo na niedokrwistość złośliwą. Wynika z badań Castlea, że w soku żołądkowym normalnego człowieka znajduje się ciało, które uwalnia się podczas trawienia mięsa. Do powstawania czynnego ciała przeciw niedokrwistości potrzebne są, według Castlea, dwa czynniki. Jeden z nich znajduje się w soku żołądkowym i jest czynnikiem wewnętrznym, drugi zaś w białku mięsnym, jako czynnik zewnętrzny. Oba czynniki osobno wzięte są ciałami nie czynnymi. Czynnik wewnętrzny wytwarza się w części odźwiernikowej żołądka i jest enzymem wrażliwym na wyższe temperatury oraz na działanie pepsyny i trypsyny. Nabiera on cech czynnych dopiero przez zetknięcie się z białkiem wprowadzonym z zewnątrz. Czynny enzym nazwano hemogenazą, gdyż działa on pobudzająco na czynność układu krwiotwórczego. [hasła pokrewne: jak leczyć półpasiec, język huntera, uni dent ]

Powiązane tematy z artykułem: jak leczyć półpasiec język huntera uni dent